„Arsenal fest je jedan od top 10 naših koncerata‟

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Poslednjeg dana Arsenal festa, na glavnoj bini, kao šlag na torti, nastupio je Plavi orkestar.

Jednom od najomiljenijih bendova bivše Jugoslavije, Plavom orkestru, pripala je čast da zatvori ovogodišnji Arsenal fest. Frontmen grupe Saša Lošić Loša je posle sjajnog koncerta, vidno srećan i zadovoljan, bio ljubazan da sa nama porazgovara o njihovoj dugačkoj karijeri, daljim planovima i samom nastupu na ovom festivalu, ne krijući da je cela grupa imala tremu izaći pred publiku Arsenal festa.

Među Vašom publikom nalazi se dosta mlađe generacije, koja se nije rodila kada ste stvarali pojedine pesme. Kako doživljavate to?

Ja ne znam to da Vam opišem. Ja pojma nemam. Da li je to optimizam, da l’ pop muzika, ti pop tonovi, ili neka usmena predaja od braće i sestara, roditelja. Svakim novim albumom imamo novije generacije. Sad je najvažnije da sve to ide live na internet. Ne smem im nikad reći: „možemo li ruke gore?‟, jer se vidi samo jedna ruka, u drugoj je mobilni.

A kako Vi gledate na epohu interneta?

Ja sam jedan od prvih korisnika u regionu, još kad su bile studentske mreže, jedan sam od prvih 100 korisnika gugla. To je bilo strašno. Bio sam po 12 sati na netu. Imao sam osećaj kao da je moje prvo Ja samo posrednik mog drugog Ja koje živi u cyberspace-u. Onda sam jedne godine otišao na Hvar, otvorio svoj laptop, upisao najkomplikovaniju šifru da uđem u kompjuter, odjavio se i poderao papirić. Tako sam se skidao godinama sa neta. Evo sad sam, nadam se, ozdravio.

Dosta vaših pesama nosi imena žena, peva o ljubavi i boli. Da li su sve to neka lična iskustva ili ne?

Krenuli smo da sviramo po žurkama u Sarajevu, i kad god smo svirali neki naš rani pop, pank, repertoar tipa: Sex Pistols-a, Chlash-a, Exploited-a, to je bilo dosadno devojkama. Onda samo krenuli sa ljubavnim pesmama, tu smo se kalili po plažama i žurkama. Obično su politički angažovane pesme bile dosadne, i onda smo počeli pevati o ljubavi.

Postoji anegdota oko nastanka pesme Suada, za koju ste rekli da je nastala igrajući se. Hoćete li podeliti tu priču sa nama?

Bili smo na jednoj žurci i onda su nam neke naše školske drugarice rekle: „Daj odsvirajte nešto što svi znamo.‟ Onda smo mi otišli u kuhinju, i onda smo počeli. Ja rekoh: „Ajmo napraviti narodnjak.‟ I ja tu počnem: „Ti si meni sve, ti mi daješ sve,‟ i onda pauza pet sekundi i Pavla nastavlja: „I kad tebe nema teško mi je!‟ Bukvalno je ta pesma ABAB.

Bend ste koji jako dugo traje, koja je tajna uspeha?

Ma šta da se dešavalo, ma kakvi god trendovi bili  i ma koliko bili ankul u određenom momentu ne treba prestati sa slušanjem svog srca. Jer nekad te obeshrabre, imaš osećaj da su svi oko tebe tako kul, tako bolji od tebe, da imaju bolje spotove, bolje tekstove, bolju muziku, da su ostvarili bolje karijere. E to ne treba da obeshrabri. Guraj svoje, pa makar bio i zadnji na ovoj planeti

Kakav je Vaš opšti utisak o Arsenal festu?

Najiskrenije Plavi orkestar je imao tremu. Mi smo zapravo pop pank bend, gde je folk muzika bila zapravo samo incident našeg ranog repertoara. I kada smo dolazili u ovaj hram alternativnog sistema vrednosti imali smo tremu, kao da je neki nesporazum. Bila je najbolja volja i  dobra namera organizatora da nas pozove na ovaj fantastični, kultni festival. Međutim u jednom momentu smo mi osetili tremu i brinuli kako će sve to proći. U početku sam video skepticizam. Ljudi su bili: „Šta sad, Plavi orkestar na Arsenalu?‟ Međutim, tokom koncerta, ovo je ispao jedan od naših top 10 koncerata. Odjednom je krenula energija. Mislim da nam je publika iz Kragujevca, odnosno Arsenal festa, specifična publika, vratila energiju i ljubav koju smo im, da kažem tako patetično, dali na sceni.

Koji su dalji planovi Plavog orkestra?

Napisao sam jednu pesmu koja se zove „Zona prijateljstva‟, koja govori o tome da li’ muškarac i žena mogu biti prijatelji. Uvek se neko hvali: „E to mi je najbolji prijatelj, to mi je najbolja prijateljica.‟ Tu se stavlja upitnik, da li je sve tako? Budući da se nisam mogao sam izboriti sa tekstom, zamolio sam Bajagu da napiše tekst. I pre neki dan mi je poslao poruku sa rečima: „Mislim na pesmu.‟

Pogledajte fotografije: