Album sećanja u Konaku kneza Mihaila

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Izložba „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ otvorena je juče, 6. maja, povodom Dana grada u Konaku kneza Mihaila. Ova postavka prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata.

„Izložba „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ rezultat je rada na istoimenom projektu. Naime, 2014. godine pokrenuta je priča sa težnjom da se sakupi građa koja je nastala tokom Prvog svetskog rata, ali i kasnije. Uključuje naše ratnike, ljude koji su izneli strahote Prvog svetskog rata . Cilj je da se taj običan vojnik, anonimni seljak, otac, brat, sin, majka, sestra izvuku iz mase, da se sazna što više o njima , jer su oni ti koji su izneli celu golgotu i strahotu rata koji je zadesio naš narod“, rekla je Roksanda Aleksić, istoričar i jedan od autora izložbe.

Udruženje „Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920.“ je ovaj projekat radilo sa ciljem da prikažu jedinstvena svedočanstva rathih stradanja i da se žrtvovanja naših predaka ne izbrišu iz pamćenja, već postanu kulturna baština. Autori navode da ova postavka predstavlja i jedno ogledalo za sve nas putem kojeg vidimo ko su bili naši preci, da li smo ih dostojni i čemu u ovom vremenu težimo – vremenu koje pred nas donosi velike izazove.

Pogledajte fotografije:

[tz_plusgallery id=“188″]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *