Skip to main content

Završen prvi kragujevački festival etno muzike

Proteklog vikenda završen je prvi festival etno muzike Studentskog kulturnog centra Kragujevac – Estam.

Prve večeri festivala u prvom delu večeri u sali Knjaževsko-srpskog teatra nastupili su Jovan Pavlović (harmonika) i Marko Marković (truba), čija se muzika bazira na elementima balkanse muzike i improvizaciji dok je kragujevačka publika u drugom delu imala prilku da čuje sastav Shira U’tfila Stefana Sablića koji se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka.
Foto: Petar Miljković, Jovan Pavlović i Marko Marković
Drugog festivalskog dana 15. decembra, na istoj sceni, nastupio je premijerno ansambl Studentskog kulturnog centra – Eklektik Orkestra koji je sa radom počeo u oktobru 2018. i specijalno za ovaj nastup pripremio repertoar autorskih kompozicija lokalnih muzičara koje u srži nose tradiciju Balkana, poput narodnih melodija i neparnih ritmova, a sve to kroz harmoniju džeza. Orkestar čine gudački trio, koji donosi boju klasične muzike, duvački trio u službi boje džeza, dok bazu čini standardni kvartet popularne muzike koji u sebi sadrži klavir, gitaru, bubanj i bas, a tu su i perkusije koje donose egzotični i filmski zvuk.
Foto: Petar Miljković, Damir Imamović
Završni koncert, pred mnogobrojnom publikom, održao je Damir Imamović sa svojim sastavom Sevdah Takht čiji se rad zasniva na strastvenim istraživanjima tradicionalne muzike BiH. Susrećući se s majstorima sevdaha, muzičarima, pevačima i autorima ove umetničke forme, Imamović neprestano proširuje svoj repertoar i svojim interpretacijama stvara jedan poseban stil savremenog sevdaha.
Pogledajte fotografije:
Podeli sa prijateljima
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook