Skip to main content

Završen ovogodišnji Internacionalni JazzFest

Sastav „Komposs 3“ svojim nastupom zatorio je Internacionalni JazzFest, održan devetnaesti put u Knjaževsko-srpskom teatru, u organizaciji agencije „Rekreativno DUD“, uz podršku lokalne samouprave, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Francuskog instituta za kulturu, Gete instituta, Austrijskog kulturnog foruma i ambasade Mađarske.


Druge večeri festivala, kragujevačka publika je imala retku priliku da čuje zvuke cimbala tokom nastupa mađarskog cimbaliste Mikloša Lukača i sastava Cimbiosis. Mikloš je pored svog oca muzičara odrastao uz ovaj stari žičani instrument.

Foto: Petar Miljković, Mikloš Lukačo

„Mislim da cimbalo ipak ima budućnost. U Mađarskoj ima mladih ljudi koji su zainteresovani za njega. Neki od njih sviraju isključivo tradiiconalnu muziku, ali neki pokušavaju da cimbalo uključe u moderne aranžmane i na njemu sviraju savremene rok, pop i džez kompozicije, tako da ja verujem u budućnost tog instrumenta“, rekao je Mikloš Lukačo.

 

Posle gostiju iz Mađarske, na red je došao duh zvukova iz Kanade i projekat „Infinitude“ sestara Ingrid i Kristin Jensen, koji je rezultat njihove želje za improvizacijom i komponovanjem uz nastupe uživo, posle dugogodišnje saradnje sa poznatim muzičarima i džez ansamblima.

Foto: Petar Miljković, Infinitude

Poslednje večeri 19. Internacionalnog JazzFesta u Kragujevcu nastupili su satavi Julija Hulsman trio iz Nemačke. Julija se ubraja u najprofilisanije džez muzičare sadašnjosti, a ovaj trio, pored Julije Hilsman, čine Eva Kruse, kontrabas i Eva Klas, bubnjevi. Pred kragujevačkom publikom ove tri dame mahom su izvodile svoje numere, pred kraj su zasvirale i, kako su navele, pozajmljenu pesmu grupe „Radiohead“ – „All I need“.

Ovogodišnji JazzFest Kragujevac zatvorio je nastup Kompost 3 iz Austrije. Četiri momka ovog sastava svoju muziku stvaraju još od 2009.godine i u razgovoru najavljuju proslavu desetogodišnjice svog rada i postojanja za 2019. godinu. Nedavno su izdali svoj najnovili album po kom se da zaključiti da se Kompost tri stalno pronalazi i da je stalno u potrazi za novim zvucima i muzičkim izrazima.

Pogledajte fotografije:

Podeli sa prijateljima
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook