Skip to main content

Večeras počinje JoakimInterFest

Trinaesti Međunarodni pozorišni festival JoakimInterFest počinje večeras u Knjaževsko-srpskom teatru i trajaće do 15. oktobra.

U zvaničnoj konurenciji će se naći šest predstava iz Rusije, Slovenije, SAD, Hrvatske, BiH (Republike Srpske) i Srbije, a o nagradama će odlučuvati žiri u sastavu Zijah Sokolović, glumac, Ivana Vujić, rediteljka i Jelena Janjatović, kostimografkinja.

Foto: www.joakimvujic.com, Miloš Latinović

“Selekcija ovogodišnjeg festivala JoakimInterFest predstavlja težnju aktuelizacije teatra ne samo spram onoga o čemu želi da priča, dakle temi i društvenom okviru, nego i onim vertikalama koji ga definišu kao živu materiju, podatnu za oblikovanje, u kontekstu motiva koji su presudni za njegov nastanak, praktičnog delanja u kontekstu postupka ili sledu linija umetničke nadgradnje. Teatar, to je sada izabrao sam kao slogan, jer u najboljem svetlu akcentuje važan umetnički trenutak u kojem deluje teatarski (u)poslenik, ali i, verujem, spretno i tačno objedinjuje i u neraskidivi snop povezuje, na prvi pogled razuđenu repertoarsku celinu ovogodišnjeg JoakimInterFesta”, rekao je Miloš Latinović, selektor.

Ovogodišnji JoakimInterFest otvara ansambl iz Rusije predstavom “Mesec dana na selu”, Ivana Sergejeviča Turgenjeva, u režiji Borisa Leonidoviča Miljgrama.

Kragujevačka publika sutra će imati priliku da pogleda predstavu “Korešpodencija”, Borislava Pekića, u režiji Gorčina Stojanovića i izvođenju glumaca Zvezdara teatra.

Narednih večeri biće izvedene predstave “Zadnje Lune” (Slovenija), “Izbeglica” (SAD), “Sabirni centar” (Republika Srpska), “Ustav Republike Hrvatke” (Hrvatska), a poslednje večeri festivala na programu je predstava “Moja ti”, u čast nagrađenih.

 

Podeli sa prijateljima
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook