Skip to main content

U nedelju počinje 13. Međunarodni festival kamernih horova

Tradicionalni, trinaesti po redu Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala održaće se u Kragujevcu od 18. do 23. Avgusta. Na više lokacija u gradu nastupiće horovi iz Rusije, Mađarske, Bugarske, Turske, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Na svečanom otvaranju u nedelju 18. avgusta, kao i svake godine,  na stepeništu Prve kragujevačke gimnazije, nastupiće  mešoviti kamerni hor AKDUNS „Sonja Marinković“ iz Novog Sada, pod dirigentskom palicom Dunje Deurić. Nastupiće s programom „S Mokranjcem u svet“, koji je bio veoma zapažen na prošlogodišnjim “Mokranjčevim danima” u Negotinu.

Horovi ove godine nastupaju i u Galeriji Narodnog muzeja i Staroj skupštini, a program dijaloga članova žirija i dirigenata održavaće se svakog dana u Domu omladine.

Raduje me što ove godine imamo horove koji nastupaju po drugi put I dirigente koji su na festivalu po šesti put.  Posebno mi je drago, imajući u vidu da je ideja bila da ovaj festival institucionalno postane Šumadijski, da je vraćen koncept repriza odnosno gostovanja horova u drugim gradovima, pa će tako nastupati u Mladenovcu, Aranđelovcu i Gornjem Milanovcu. Interesantno je da će ove godine baš na “Danima Milana Saramandića” u Aranđelovcu nastupiti  “Martakod” iz Moskve. Dolazi nam po prvi put Gradski  hor iz Štipa, a njime diriguje naša bivša članica Ivana Đorđević. Izjavio je  Miloje Nikolić, osnivač, rukovodilac i dirigent Akademskog kamernog hora “Liceum” i idejni tvorac Festivala.

Od pre dve godine Festival kamernih horova postao je i nagradni. Dodeljuju se  nagrada dirigentu za najbolji programski nastup i horu za najbolje izveden celokupni koncept. Stanovište umetničkog saveta je da se kao stimulans nagrade i ostali horovi za ono što su dobro doneli festivalu i horskoj muzici.

 Žiri ovogodišnjeg međunarodnog Festivala kamernih horova i vokalnih ansambala čine: Radmila Smiljanić, operska primadona, Bogdan Đaković, muzikolog i dirigent, Tamara Adamov Patijević, dirigentkinja, Pjotr Komorovski, kompozitor i pedagog iz Poljske i Miloje Nikolić, teoretičar muzike.

Profesor  Marko Nešić, inače novi dirigent hora “Liceum”, kao član Umetničko saveta Festivala ove godine vodiće Atelje. Istakao je da mu je veliko zadovoljstvo I čast da učestvuje na ovom festivalu.

Atelje će kao i do sada promovisati srpske kompozitore. Pripremili smo tri kompozicije naših autora. Dve kompozicije Vojne Nešić, jednu Dušana Radića, ali I kompoziciju grupe Toti “Afrika” za koju sam ja napravio aranžman  U Ateljeu će učestvovati svi horovi I spremaće se za završni nastup 22. avgusta u Drugoj gimnaziji.  Atelje će biti održavan svakodnevno i otvoren je za sve koji žele da saznaju nešto više o horskom pevanju i prisustvjuju probama profesionalnih horova, naglasio je professor Nešić  i dodao da nažalost ove godine “Liceum” nije mogao da učestvuje na Festivalu jer još uvek nema dovoljan broj pevača.

Međunarodni festival kamernih horova (od 2013. godine i vokalnih ansambala) osnovan je 1995. godine, na inicijativu Skupštine grada Kragujevca i Akademskog (sada Gradskog) kamernog hora “Liceum” iz Kragujevca. Festival se organizuje bijenalno, u neparnim godinama. Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala u Kragujevcu zvanično je postao deo evropske umetničke asocijacije “Evropa za festivale, festivali za Evropu“ (EFFE) 2017 godine.

PROGRAM 13 MEĐUNARODNOG FESTIVALA KAMERNIH HOROVA

Nedelja, 18.avgust

20:30  Stepenište ispred Prve kragujevačke gimnazije

Svečano otvaranje

21:00   Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije

AKUDUNS „Sonja Marinković”, Mešoviti kamerni hor, Novi Sad (Srbija)

Dirigentkinja: Dunja Deurić

S Mokranjcem u svet

Ponedeljak, 19. avgust

20:00 Saborna crkva

Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo 1839, Mešoviti kamerni hor, Kotor (Crna Gora)

Dirigent: Mihajlo Lazarević

Strasna sedmica i Vaskrs u Kotoru

21:30 Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije

Ankarski polifoni hor, Mešoviti kamerni hor, Ankara (Turska)

Umetnički direktor: Murat Manap

Dirigentkinja: Nilgun Tuzkaja Zvučna boja Anadolije

Utorak, 20. avgust

20:00  Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije

Glasovi Orfeja, ženski kamerni hor, Sofija (Bugarska)

Dirigentkinja: Venecija Karamanova

Boje vremena

21:30  Stara srpska skupština

Gradski hor, Mešoviti kamerni hor, Štip (Severna Makedonija)

Dirigentkinja: Ivana Đurđević – Jankov

U duhu tradicije… (popularne ljubavne pesme u horskom ruhu)

Sreda, 21. avgust

20:00 Svečana sala Prve kragujevačke gimnazije

Martakord, Mešoviti kamerni hor, Moskva (Rusija)

Dirigentkinja: Tatjana Dmitrijeva

Kako je lep ovaj svet!

21:30  Galerija Narodnog muzeja

Mešoviti hor grada Zirca, Mešoviti kamerni hor, Zirc (Mađarska)

Dirigentkinja: Klara Gering

Na krilima muzike

Četvrtak, 22. avgust

20:30  Hol Druge kragujevačke gimnazije

Završni koncert

Podeli sa prijateljima
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook