Skip to main content

Otvorena izložba “Dom za nezbrinute lutke”

Likovna izložba “Dom za nezbrinute lutke”, autorke Jelene Šalinić Terzić  otvorena je danas u Galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu. Ova izložba je praktični deo doktorskog  projekta ove umetnice i bavi se procesom i pojmom preobražaja i igre, koji svakako u umetnosti zauzimaju poseban spoj i imaju posebnu vrednost.

“Ja sam ovde pokušala da analiziram, da istražim preobražaj  s aspekta sustreta lutke i bube i to je najupečatljiviji trenutak narativa koji se pojavljuje u slikama i u crtežima. To su u stvari predstave kompletnog  našeg života, bilo da je reč o detinjstvu, nestajanju ili odlaženju. Buba predstavlja neminovnost kraja. Jelenak je najprisutniji od svih insekata, jer je carski primerak jedne neobične prirodne lepote, likovne lepote koja me je privukla, ali i jedan sažetak misli i osećanja koja čovek gaji prema kraju i neizvesnosti preobražaja. Ta moja fascinacija  je praktično iz slike u sliku uzrokovala jednu igru  u crtežu i u slici koja još uvek traje”, rekla je autorka izložbe.

Ovo je umetnost teška za “čitanje” iako se pojavljuju motivi koji se simbolički lako stavljaju u kontekst. Lutke simbolišu kreativnost i spontanost tj. one igrane strane života, a epitet nezbrinute pokazuje onu drugu, manje zabavnu stranu života.

“Negde je smisao doma univerzalan . Dom je u stvari umetnost šire posmatrano , a nezbrinute lutke, to su te naše ljušture koje mi ostavljamo, to smo mi sami kroz sve preobražaje koje prolazimo u toku života od detinjstva  do smrti tako da je umetnost jedna velika riznica znanja i života, a da čovek toga uopšte ni svestan. Tek kada se malo zaustavi i razmisli, ako se usudi da nasluti praktično tu veliku snagu umetnosti može da pretpostavi kolika je to riznica svega i svačega”, navela je Jelena Šalinić Terzić kao objašnjenje naziva svoje izložbe.

Iz kataloga

Slikarstvo Jelene Šalinić Terzić koliko je intimno, toliko je i ekstrovertno,, u potpunim je kontrastima, a opet ujednačeno. Na njenoj slici ili crtežu sve je podjednako važno. Ona slika u istoj meri u kojoj crta , ni u jednom likovnom segmentu ili elementu nisu zakinuti, sve je razvijeno do mere do koje je u tom trenutku umetnici bilo važno ili potrebno.

 

Pogledajte fotografije: [tz_plusgallery id=”187″]

 

Podeli sa prijateljima
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *