Skip to main content

Kragujevčanima predstavljen roman “Glineni kralj”

Roman “Glineni kralj”, utorke Branke Selaković, predstavljen je sinoć u Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu. Knjiga govori o kreiranju identiteta i smislu uspeha, uz unapred osmišljen nedostatak etike. Autorka na duhovit način govori o stereotipu “srećne porodice”, anatemi palanačkog života i drami “malog čoveka”. Za ovo delo, Branka Selaković je dobila nagradu “Miroslav Dereta”.

“Neposredan i duhovit, prepoznatljiv u karaterističnim simbolima društvene sreće i palanačkog života i procesima društvene i političke traume i drame čoveka postavljenog pred surove izbore, Glineni kralj je istinski bildungsroman o odrastanju u prećutanim istinama i pristajanjima na amoralne izbore. Jedina katarza je u susretu sa istinom bolesti jer samo se na kraju život najbolje sagledava u svim protivurečnostima i značenjima. Stilski kompaktan, sa veoma visokom i izgrađenim narativom i stilom moderne fakture ovaj roman  svakako spada u sam vrh ovdašnje književne produkcije”, (iz obrazloženja odluke žirija za dodelu nagrade “Miroslav Dereta”).

Branka Selaković Milošević je pođena 4. februara 1985. godine u Užicu. Diplomirala je filozofiju na Filozofskom fakultetu, Univerzitet u Beogradu. Bavi se pisanjem poezije, proze, drama, eseja. Objavila je romane “Narcisi bojeni crno”, “Kapija” i “Ljuta sam”. Objavljuje u književnim zbornicima, antologijama poezije i proze, časopisima i sajtovima posvećenim književnosti i književnoj kritici. Njeni  radovi su zastupljeni u preko pedeset antologija i zbornika. Priče i pesme su joj prevedene na nekoliko stranih jezika: engleski, španski, indonežanski, norveški, nemački. Član je Udruženja književnika Srbije. Radi kao novinar u Radio Televiziji Srbije, Radio Beograd 1. Živi i radi u Beogradu.

Pogledajte fotografije:

Podeli sa prijateljima
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *