Skip to main content

Kragujevčani otvorili „Zlatnu kulisu“

Peti festival amaterskih pozorišta „Zlatna kulisa“,u organizaciji kragujevačkog Studentskog kulturnog centra otvoren je večeras, a priliku da se u takmičarskom delu programa prvi predstavi publici imao je ansambl Dramskog studija Doma omladine sa predstavom „Creeps“.

Ovogodišnja „Zlatna kulisa“ počela je tribinom Zakulisani razgovori, a tema je bilo pozorište u savremenom društvu, kao i prepreke sa kojima se danas susreću profesionalna i amaterska pozorišta.

Prva predstava ivedena na ovogodišnjem festivalu je „Creeps“, po tekstu Lutz Hubnera, u režiji Bratislava Jankovića. Uloge tumače glumice Dramskog studija Doma omladine, Milica Vraneš, Jelena Anđelkovići Milica Jovović.

Foto: Petar Miljković, Milica Vraneš

„Mi smo veoma zadovoljni. Pripala nam je ta čast da otvorimo Zlatnu kulisu. Utisci su zaista pozitivni. Publika je lepo reagovala. Možda je čak negde bilo i malo više smeha, ali je to verovatno zbog crnog humora ili od muke, ali sve smo mi zadovoljne i kako smo odigrale predstavu, ali i Festivalom“, rekla je Milica Vraneš

Predstava „Creeps“ angažovano prikazuje vreme rijalitija, gubitak kriterijuma i sistema društvenih vrednosti. Tri tinejdžerke, u trci za mesto voditeljke televizijke emisije ne biraju sredstva da dođu do cilja, da bi se na kraju ispostavilo da se nalaze u rijaliti šou, shvatajući da su svi njihovi napori uzaludni. Uticaj medija na društvo i mladi kao posebno osetljiva grupa u tom vrtlogu predstavljaju žižu ovog komada.

Foto: Petar Miljković, Creeps

Kao prateći program Festivala, nakon predstave održan je Okrugli sto, gde su publika i učesnici imali priliku da razmene utiske. Na programu „Zlatne kulise“ sutra su predstave „Pred penzijom“, Kamerne scene „Miroslav Antić“ iz Sente i „Mamin dašak u svemiru“ Akademskog pozorišta SKC-a iz Niša.

Odluke o najboljima donose zajedno stručni žiri, ove godine u sastavu: Boris Milivojević, pozorišni i filmski glumac, Miloš Krstović, pozorišni glumac i direktor Knjaževsko-srpskog teatra, i Jelena Gojić, umetnički rukovodilac i pozorišni pedagog Akademskog pozorišta studenata germanistike FILUM-a i žiri učesnika koji čini po jedan član svakog od ansambala učesnika Festivala.

Pogledajte fotografije:

 

Podeli sa prijateljima
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *