Skip to main content

Predstava “Dvesta” na Teatar festu “Petar Kočić”

Najnovija predstava Knjaževsko-srpskog teatra, praizvedba komada “Dvesta” Petra Mihajlovića u režiji Jovice Pavića, nastupa na ovogodišnjem, 21. Teatar festu “Petar Kočić” u Banjaluci.
U svom obrazloženju, selektor festivala pozorišni reditelj Marko Misirača, za predstavu Knjaževsko-srpskog teatra napisao je sledeće:
“Ova predstava donosi dva, banjalučkoj publici poznata i rado viđena autora: pisca Petra Mihajlovića, čije su dvije drame uspješno igrane na sceni banjalučkog teatra, i reditelja Jovicu Pavića, u čijim je režijama publika ovog teatra decenijama uživala. Nastala na fonu 200 godina od nastanka moderne srpske države i imenovanja grada Kragujevca u prestoni grad, predstava suočava aktere i publiku sa onim u šta se taj grad ali i ta država pretvorila i kako je zloupotrijebila i uništila svoje mitove. Gorku, sarkastičnu, punu crnog humora, ali i poezije i nade u bolje sutra, predstavu izvodi brojni i nadahnuti ansambl kragujevačkog teatra.”
Za ovogodišnji Teatar fest “Petar Kočić”, “festival koji vrednuje i promoviše vrhunska dostignuća u pozorišnoj djelatnosti, sa akcentom na autore koji stvaraju na jezicima južnoslovenskih naroda” (kako se kaže u obrazloženju), selektor Misirača izabrao je za takmičarski deo šest predstava, a sem kragujevačke predstave, na “Petru Kočiću” će nastupiti i: Atelje 212 iz Beograda i Sterijino pozorje iz Novog Sada (“Moja ti” Olge Dimitrijević u režiji Aleksandre Milavić Dejvis), Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada i BEO ART iz Beograda (“Anika i njena vremena” po motivima Andrićevih pripovedaka, tekst i režija Ana Đorđević), Satiričko kazalište “Kerempuh” iz Zagreba (“Ustav Republike Hrvatske” Ante Tomića i Rajka Grlića u režiji Vinka Brešana), Zvezdara teatar iz Beograda (“Korešpodencija” Borislava Pekića u režiji Gorčina Stojanovića) i Narodno pozorište iz Sarajeva (“Sve se nekako preživi osim smrti” Ljubice Ostojić u režiji Dina Mustafića).
Teatar fest “Petar Kočić” održava se od 1998. godine, krajem maja ili početkom juna u Banjaluci, a kragujevački teatar do sada je učestvovao na ovom festivalu sa predstavama “Ruženje naroda u dva dela” Slobodana Selenića u režiji Aleksandra Lukača, “Čudo po Joakimu” Radoslava Dorića u režiji Slavenka Saletovića, “Seobe” Miloša Crnjanskog u režiji Pjera Valtera Polica u takmičarskom delu, te “Prevaranti u suknji” Kena Ludviga u režiji Milića Jovanovića van konkurencije.

Podeli sa prijateljima
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook