Skip to main content

Deseti Đurđevdanski karneval u Kragujevcu

Gradska turistička organizacija „Kragujevac“ 6. maja organizuje deseti „Đurđevdanski dečji karneval“. Najbrojnija povorka do sada, biće formirana i krenuće od Gornjeg parka u 10 časova predvođena motoristima kluba „Smak“, a na kraju kolone biće 30 omiljenih kragujevačkih „Fića“. Osim predškolskih i školskih ustanova iz svih gradskih i prigradskih naselja, u koloni se nalaze sve kragujevačke plesne škole, čijem dinamičnom plesu doprinose tri mobilna ozvučenja koja se kreću u koloni, a na kraju kolone su pioniri, juniori i podmladak svih kragujevačkih sportskih klubova, naravno u dresovima, trenerkama, kimonima i sa svim obeležjima svojih klubova.

Na raskrsnici kod Saborne crkve i u Centru grada, kod „Štafete“, plesaće svoje koreografije mažoretkinje iz Bele Crkve i Leskovca, a u koloni i na bini učestvovaće i gosti iz Gračanice, Brusa,Vršca, lazarevca, Batočine i ansambl „Češka beseda“ iz Kruščice.
Program počinje pesmom prvog kragujevačkog dečjeg hora „Amadeus“ i Malog hora Muzičke škole Miloje Milojević, nakon čega će sve goste i publiku pozdraviti direktorka GTO „Kragujevac“ Snežana Milisavljević. Članovi glumačkog ansambla Pozorišta za decu „Kragujevac“, najavljivaće program, a  između tačaka animirati decu, edukativnim pričicama o Đurđevdanu i običajima.
U programu će ove godine biti i “Art kvart” iz muzičke škole Miloje Milojević, baletska grupa “Aplauz” i učenice od 1. do 4. razreda beogradske osnovne baletske skole “Lujo Davičo”, izdvojenog odeljenja u Kragujevcu. Nastupiće i gosti iz Vršca sa Plesnom grupom “Acro dance club” i „Super star“ i Plesna grupa kluba “DC Team” i Kulturno-turistickog centra “Dositej Obradovic” iz Batočine.
Za disko, hip hop i „Latino“ ritmove, zadužene su plesne škole i klubovi “La Luna”, „Fiesta“ – Kids, “Dolls” sa grupom “Pčelica” i “Creazy clowns”, “Link”, Break dance grupa “Denied kids” i Sportski klub „Ritmik“.

Između muzičkih numera, binom će prošetati veliki broj princeza, kauboja, indijanaca, gusara, musketara, hajduka, vitezova, vanzemaljaca i drugi brojni junaci dečjih priča. Dečja mašta nema granica, pa stručni žiri uvek ima težak zadatak da odabere najoriginalnije i najkreativnije maske i kostime prilagođene dečjem uzrastu.
Za najbolje pojedinačne, porodične i grupne maske obezbeđen je bogat nagradni fond, pa se tako za kreativnost mogu dobiti vikendi na Kopaoniku i u „Euro Gaju“, porodični ručkovi u „Biblioteci kod Milutina“ i u restoranu „Mustang“,  porodične pice, kolektivno šišanje, karte za bioskop, grupne karte za bazen, kuglanu, teretanu, Arenu „fun factory“, zatim razne igračke, trenerke, pidžame i slatkiše, balone i još puno toga što su obezbedili prijatelji karnevala.

Svi zainteresovani za takmičenje, odnosno izbor najlepših pojedinačnih, kolektivnih ili porodičnih maski, mogu da se prijave u Turističkom informativnom centru u Kragujevcu, mejlom tic@gtokg.org.rs ili telefonom 034/ 335 302 ili 034/301-306 , do 5. maja, od 8 do 20 sati.
Po završetku karnevalskog programa, od 14 časova, počinje Kulturno umetnički program folklorne sekcije udruženja „Češka Beseda iz Kruščice.

Podeli sa prijateljima
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *