Skip to main content

Untitled

Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Predstava Ledene doktrine @ SKC

23. aprila , 2018 od 8:00 pm do 9:00 pm

Scena Studentskog kulturnog centra Kragujevac ugostiće nesvakidašnju predstavu “Ledene doktrine – varijacije na temu nacističke retorike”, pozorišne trupe Metanoia Artopedia, iz Segedina.
Predstava je prvenstveno je nastala sa ciljem da senzibiliše današnju omladinu na opasnosti nacističkog govora mržnje, pokazujući kako se mogu prepoznati njegovi elementi u današnjem svakodnevnom govoru.

Predstava bira neobično estetsko predstavljanje Holokausta. Umesto na perspektivu žrtava, fokusira se na počinioce, odnosno na njihov način razmišljanja i upotrebu jezika, na jezičku propagandu koju je Viktor Klemperer, književnik iz Drezdena koji je preživeo Drugi svetski rat, nazvao LTI (Lingua Tertii Imperii – Jezik Trećeg rajha), dovoljno snažnu da masovno zamuti razum prosečnog građanstva, da ih načini ubicama ili kolaborantima u ubistvima.

Tekst predstave je slobodna interpretacija različitih dokumenata iz tog perioda: predstavljeni su citati iz memoara preživelih (dr Mikloš Njisli, Viktor Klemperer, Perla Ovic), ali osnovu teksta čine govori i izjave nemačkih i mađarskih počinioca koji su odgovorni za genocid (Hitler, Himler, Ajhman, Laslo Endre, Mikloš Horti). Pored nacističkih tekstova 30-ih i 40-ih godina, u predstavi je prisutna i današnja manifestacija ekstremne desnice, koja dospeva u javnost preko neimenovanih komentara na blogovima i internetskim forumima, kao i kroz izjave pojedinih javnih ličnosti.

Predstava Ledene doktrine je oblik specijalne otvorene dramaturgije: gledaoci popunjavaju sociološki upitnik, koji omogućava evaluaciju predstave iz perspektive publike.

Reditelj/scenarista: Zoltan Perovič
Saradnici: Andrea Erdelj Perovič, Agneš Krasnahorkai, Vera Varga, Silard Sokol, Kopanj Jerkuš, Dora Varga Sič, Mate Virag
Kostimi: Ana Čuri
Kartonske figure pripremio: Atila Kiš Etele
Sociološki upitnik: Đula Lenčeš
Montaža zvuka i živa naracija: Zoltan Lenđel
Saradnik reditelja/urednika: Andrea Erdelj Perovič

Prevod: srpski titl

Gostovanje je ostvareno u okviru saradnje Studentskih kulturnih centara Srbije – Novi Sad, SKC Kragujevac i Doma kulture Studentski grad.

Podeli sa prijateljima
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook

Detalji

Datum:
23. aprila , 2018
Vreme:
8:00 pm do 9:00 pm

Mesto

SKC Kragujevac
Kragujevac, 34000 Serbia + Google Map