Untitled

Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Osinjak – Lazar Dimitrijević @ SKC

20. novembra , 2018 od 8:00 pm do 11:00 pm

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Osinjak – Lazar Dimitrijević
Galerija SKC u 20:00
Izložbu će otvoriti Aleksandra Dimitijević, istoričarka umetnosti


Ciklus kaligrafija i kaligrafskih crteža objedinjenih pod nazivom „Osinjak“, autora Lazara Dimitrijevića, nastaje kao reakcija na beg od tipografski i tehnički pročišćenih i besprekorno složenih tekstova. Izložbu čine radovi na papiru, tematski prožeti porukama koje ukazuju na individualne slabosti, moralne manjkavosti i mračne sociološke istine, sažete u citatima J. Dučića, M. Selimovića,F. Dostojevskog, A. Žida i drugih autora. Korišćeno kaligrafsko pismo je latinični i ćirilični humanistički kurziv, ekspresivnog stila.

Umetnik je, baveći se ovom temom, skrenuo pažnju na jedinstvenu, imanentnu poziciju, o najvećoj mogućoj blizini između činilaca ovog dvočlanog izraza, umetnika-pisca (kaligrafa) i njegovog dela. Ono što, pre svega drugog, odvaja umetnika-pisca od ostalih protagonista pisanja o umetnosti, jeste upravo to neposredno iskustvo konkretne umetničke prakse, pravljenja, „proizvođenja“ umetnosti, naime iskustvo specifičnih i tako različitih radnih, oblikovnih postupaka u mediju slike. Sam naziv izložbe, „Osinjak“ označava stadijum izvesne racionalizacije umetničkog iskustva, pomak od pretežno intuitivnog, imaginativnog, čulnog, osećajnog, ka svesnom, racionalnom, diskurzivnom, ali kao takva, inovativna, nailazi na prepreke. Osinjak je zapravo nezdrava sredina, osuđujuće potrošačko društvo, lišeno svakog oblika kompromisa. Sudeći prema tekstovima koje je autor odabrao, umetnik postaje sledbenik sopstvenih instinktivnih, nagonskih, nesvesnih ili iracionalnih poriva, i on na taj specifični način, ukazuje na probleme u društvu.
Izvod iz teksta kataloga, Aleksandra Dimitrijević, istoričarka umetnosti

Lazar Dimitrijević
Rođen 1981. godine u Bajinoj Bašti. Diplomirao na Filolološko–umetničkom fakultetu u Kragujevcu 2008. na Katedri za grafički dizajn. Od 2008. do 2013. godine je umetnički direktor Dizajn studija BOX u Kragujevcu. Od 2008. godine je na FILUM- u saradnik u nastavi, a nakon dve godine i asistent na predmetima iz oblasti Pismo. 2014. godine stiče nastavničko zvanje docent, od kada drži nastavu na predmetima Kaligrafija i Tipografija. Autor je preko 40 tipografskih pisama i učesnik na preko 40 grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je međunarodnih priznanja, a neki od njegovih radova publikovani su od strane renomiranih izdavača kao što su Rockport, Communication Arts, ZEIX i Design House. Član je ULUPUDS-a od 2010. godine. Posvećen pismu i kaligrafiji živi i radi u Kragujevcu.

Detalji

Datum:
20. novembra , 2018
Vreme:
8:00 pm do 11:00 pm
Događaj oznake:
, , ,

Mesto

SKC Kragujevac
Kragujevac, 34000 Serbia + Google Map