Untitled

Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Fokus na modernizam + Periferni modernizam @ Narodni muzej

12. septembra , 2019 od 6:00 pm do 19. septembra , 2019 od 6:00 pm

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Paralelne izložbe
FOKUS NA MODERNIZAM + PERIFERNI MODERNIZAM

datum otvaranja: 12.septembar 2019. u 18 časova
lokacija: Narodni muzej Kragujevac

Kao početak Dana arhitekture Kragujevac planirano je otvaranje paralelnih izložbi „Fokus na modernizam“ (DANS – Društvo arhitekata Novog Sada) i „Periferni modernizam“ (Urbanium) kroz objektiv arhitektonskog fotografa Relja Ivanić – Arhitektonska fotografija. Postavljanjem ove dve izložbe jedne naspram druge vizuelno se kompariraju dostignuća jugoslovenskog modernizma u Novom Sadu i Kragujevcu.

FOKUS NA MODERNIZAM
Izložbe Fokus na modernizam: Arhitektura Novog Sada 1950‐1970 i 1970-1985 predstavljaju javno predstavljanje istraživačkog projekta Jugoslovenski modernizam u Vojvodini u organizaciji Društva arhitekata Novog Sada. Cilj izložbe je da se, kroz selekciju najikoničnijih objekata iz ovih perioda, javnosti predoče kvaliteti i vrednosti arhitektonskog nasleđa iz ove stvaralačke epohe koja još nije doživela svoju punu revalorizaciju i popularizaciju šire od uskih stručnih krugova.
Upravo period od 1950-1970 predstavljao je ključno doba za razvoj ne samo arhitektonske discipline kod nas, već je on uspostavio i osnove savremenih urbanih matrica na kojima grad i danas počiva. Prve posleratne decenije su period kada je domaća arhitektura ravnopravno učestvovala u razvoju savremenih arhitektonskih tokova u svetu, a da to danas nije dovoljno osvešćeno. Konačno, ukazivanjem na neotkrivene kvalitete i vrednosti želi se ukazati na potrebu njihove zaštite i (re)pozicije u graditeljskom nasleđu Novog Sada i Vojvodine.
Izložbu čini selekcija objekata iz ovog perioda prikazanog kroz arhitektonske fotografije većih formata, autora Relje Ivanića, trenutno najaktivnijeg fotografa specijalizovanog za arhitekturu u Srbiji.

više o izložbama na sajtu www.dans.org.rs

IZLOŽBA – PERIFERNI MODERNIZAM
Po ugledu na izložbu Fokus na modernizam autora Društva arhitekata Novog Sada i fotografa Relje Ivanića, URBANIUM pokušava da kroz izložbu Periferni modernizam sagleda modernističko nasleđe grada Kragujevca kroz fotografije i projektnu dokumentaciju markantnih objekata koji čine modernističku strukturu ovog grada. Shvatajući realnu arhitektonsku vrednost odabranih objekata, autori izložbe Periferni modernizam žele da osveste kod građana njihovu pojavnost, a takođe i da otpočnu drugačiji odnos prema ovom nasleđu.

više o izložbi na sajtu www.daniarhitekturekg.com/izlozba-periferni-modernizam

Detalji

Početak:
12. septembra , 2019 od 6:00 pm
Kraj:
19. septembra , 2019 od 6:00 pm

Mesto

Narodni Muzej Kragujevac
Kragujevac, Serbia