Skip to main content

Untitled

Loading Događaji

« All Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Dizajn enterijera i arhitektonskih sklopova @ SKC

25. feb od 8:00 pm do 11:30 pm

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Dizajn enterijera i arhitektonskih sklopova
Dr Jelena V. Atanasijević, Mr Sanja Drvenica, Dr Ivana Pavlović
Kontakt galerija SKC
utorak 25. 02. 2020.
Izložbu će otvoriti Dušan Soković, arhitekta

Arhitektonski sklop predstavlja veštinu vizuelne komunikacije između autora-projektanta i korisnika prostora kroz jedinstvo različitih funkcionalnih, konstruktivnih i tehnoloških sistema podcelina definisanih jedinstvenim konceptom. Dizajn enterijera je sastavni deo arhitektonskog sklopa na svim nivoima kompozicije i predstavlja zaokruženu reprezentativnu celinu forme. Uzročno-posledična povezanost celokupnog sistema arhitektonskog izraza kvanitativno i kvalitativno se transformiše u jedinstvni umetnički dizajn sa visokim estetskim kriterijuma.
Autori prikazanih različitih rešenja sklopova ukazuju na primenu standardizacije rešenja uz definisanje jasnih projektantskih principa i modula. Dizajn podsklopova enterijera i eksterijera tretiran je kroz primenu trojstva svetla, materijala i forme u definisanju i dipoziciji arhitektonskih elemenata. Uočljiva je i primena vertikalne segragacije u definisanju prostornih elemenata podsklopova, kako bi se postigla integralna kompaktnost kompozicionog rešenja i velike forme u diskursu dizajna prostora, kao protivtežu konzumerističkom dizajnerskom diskursu. Poznavanje elemenata forme, praforme, arhitektonskih detalja kroz analize i studije istraživanja, autori su postavili prostorne koncepte koji se mogu sagledavati, upoređivati i razvijati kroz samu fluktuaciju prostora korisnika.
Dr Jelena V. Atanasijević

Dr Jelena V. Atanasijević (1972), diplomirala je 1997. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Na istom fakultetu je magistrirala 2001. godine sa temom „Proporcije arhitektonskih elemenata u kompozicijama Le Korbizijea, Luisa Kana i Riharda Majera“, a 2009. godine i odbranila doktorsku disertaciju „Proporcije u estetičkoj percepciji klasične arhitekture 20. veka“. Na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu zaposlena je od 2013. godine u zvanju vanrednog profesora. Izvodi nastavu na predmetima Projektovanje oblika i Enterijer kroz likovnu transpoziciju, na Osnovnim akademskim studijama i Arhitektonska kompozicija i Kompozicija u formi na Master akademskim studijama. Autor je više desetina arhitektonskih i urbanističkih projekata, kao i projekata enterijera.

Mr Sanja Drvenica (1966), diplomirala 1992. i magistrirala 1999. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na Odseku unutrašnje arhitekture. Vanredni profesor na Filoško-umetničkom fakultetu u Kragujevcu od 2009. Izvodi nastavu na predmetima Likovni i konstruktivni elementi nameštaja i Nameštaj u enterijeru, na Osnovnim akademskim studijama i Projektovanje u enterijeru na Master akademskim stuidijama. Autor je preko 90 realizovanih projekata u zemlji i inostranstvu: više renomiranih hotela visokih kategorija, luksuznih putničkih brodova, poslovnih prostora, razidencija, kondominijuma, Spa & Wellness centara… Učestvovala u projektovanju i izvođenju više međunarodnih multifunkcionalnih centara. Član ULUPUDS-a.

Dr um Ivana Pavlović (1979), diplomirala na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu 2004. na odseku arhitekture u oblasti projektovanja. Magistrirala je 2010. i doktorirala 2018. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu zaposlena je od 2008. godine u zvanju vanredni profesor. Izvodi nastavu na predmetima Konstruktivni sklopovi i detalji kao deo arhitektonske likovnosti i Digitalna prezentacija u oblasti arhitekture i grafičkog dizajna. Autor je više desetina arhitektonskih i projekata enterijera.

Detalji

Datum:
25. feb
Vreme:
8:00 pm do 11:30 pm

Mesto

SKC Kragujevac
Kragujevac, 34000 Serbia